6 saker att tänka på innan du köper en båtkärra 

Det finns mycket att tänka på för dig som vill köpa en båtkärra, här kommer 6 snabba tips! 

  1. Båten, motorn och utrustningen bör väga hälften av båtkärrans viktkapacitet

När båten och övriga nämnda tillbehör väger mindre än hälften av båtkärrans viktkapacitet kan du säkert fästa båten, motorn, kringutrustning och övrigt som finns i båten utan att riskera att det väger för mycket för båtkärran. Dessutom kan båtkärran fungera även om du skulle byta båt mot en större. 

En rejälare båtkärra med mer viktmarginal kan dessutom vara säkrare, klicka här. 

  1. Större däck på båtkärran slits långsammare än mindre däck

Om du vill ha mindre skador på däcken bör du ta hänsyn till detta vid köpet. Det är nämligen som så att större däck sliter mycket mindre, och fungerar därför bra under en längre period än vad mindre däck gör, som slits mycket snabbare.  

  1. Vissa båtkärror med en “drive-on”-funktion gör det möjligt att köra båten på trailern

En båtkärra med “drive-on”-funktion gör det, om båten tillåter, möjligt att köra upp båten på båtkärran. Det är däremot ingenting som vi kan garantera då det beror mycket på typ av båt. 

Med vissa båtar går det inte alls, med andra kan man köra upp en god bit på båtkärran och med andra båtar kan man köra upp i princip hela vägen på båtkärran bara med båten i sig. 

  1. Välj en båtkärra med bra belysning

En av de viktigaste sakerna att tänka på är om båtkärran har tillräcklig belysning, beroende på var du kör efter att ha sjösatt båten. Det är också viktigt att kontrollera vilken typ av lampor som används och hur mycket ström de använder, för att säkerställa att de alltid fungerar och om möjligt att reserv finns i bilen. 

Du bör alltid lägga vikt vid säkerheten när du kör i trafiken. När du köper en ny båtkärra ska du därför se till att den har säkerhetslampor som ger tillräcklig synlighet på vägen bakom dig även nattetid! 

  1. Välj en båtkärra som lämpar sig för båten, området och vattnet

Det är viktigt att du väljer en båtkärra som är lämplig för den typ av båt, det område och det vatten du ska använda. 

Om du till exempel vill använda din båt på olika typer av vatten med varierande väderförhållanden (t.ex. regn) kan det vara värt att investera i en mer mångsidig båtkärra eller åtminstone en som är lätt att modifiera för detta ändamål. 

  1. Se till att du har ett reservhjul till båtkärran

Naturligtvis kan ingen garantera att de aldrig får en punktering, men att ha bra däck är definitivt en fördel när du kör med båten fäst bakom dig! Se därför till att minst ett reservdäck följer med din nya båtkärra så att det vid behov alltid går att byta hjulet var som helst.